Mi zavar a femina.hu idei, 92.-dik Oscar gála estélyi ruhát felvonultató cikkében? Az, hogy kritikátlanul ájul el mindentől, azt sugallva hogy vannak a kiváltságosok és köreikben minden csak rendben lehet, minden stílusos, illő és makulátlan. Megmutatom mire gondolok egy példán keresztül. Más példát is hozhatnék, a fenti cikkből lehet mást is szemezgetni, de most erről beszéljünk. 

Camila Morrone nem volt álomszép Carolina Herrera ruhájában. Camila Morrone önmagában gyönyörű. Nem a ruhától gyönyörű, hanem annak ellenére gyönyörű, hogy ezt viseli. Bájos, fiatal, üde, természetes jelenség. Zavarban vagyok, ismernem kéne? Jelölve volt valamilyen kategóriában? Nem, nem volt jelölve, ő Leonardo DiCaprio kedvese.

A ruha felül áttetsző és aránytalanul kicsi. A derékrésznél nem stimmel valami: vagy egy alakformáló fehérnemű felső része látszik át vagy egy rosszul elhelyezett derékvonal zavarja a sziluettet. Camila gyönyörű masni testalkata, ebben a ruhában kifejezetten hurkásnak imponál. A fehér-szerű színválasztás tippem szerint az ártatlanságot hivatott jelképezni, de Camilában semmi angyali üdvözlet nincs. Remek ötlet viszont, hogy a hajával takar a rengeteg nyers bőrből, bár kicsit Évára emlékzetet a Paradicsomból, ott volt ez a trükk a meztelenség ellen. Camila ebben a szettben minden csak nem elegáns és nem úrinő. Nem tudom elképzelni, hogy 22 évesen DiCaprio oldalán valaki ne elegáns vagy lady szeretne lenne, ezért nem értem a szettválasztást.

Illetve lehet hogy értem. Mi a stílus? Ki vagyok, mi áll jól nekem és mit üzenek, magamról. Nézzük akkor: szóval én vagyok az aktuális DiCaprio szerelem, minden szem pihenjen csak rajtam. Ezenkívül felháborítóan fiatal vagyok, nézzétek. Madárijesztő jelmezben is káprázatosan néznék ki, hát még felhőfoszlányba öltöztetett királylánynak. Mit üzen ez? Nekem éretlenséget, kiforratlanságot, vélemény-nélküliséget, ezek mögött pedig érthető önbizalom hiányt üzen. De hát milyen bevállalós, hogy jön ide az önbizalomhiány? Úgy, hogy azt gondolhatja hogy feltűnés nélkül nem vennék észre. Vagy rosszabb: nem emlékeznének rá. Lehet romantikus akart lenni, romlatlan. Akkor sem ez az üzenet jön át. Ez egy elrontott esküvői ruha, de maximum a kombinéja. Óh, ez lenne az üzenet? Vagy az én fantáziám lódult meg? Egy biztos, próbálná meg Herrera ezt a ruhát egy magabiztos érett nőre, egy Cameron Diazra, egy Salma Hayekra vagy J.Lo-ra rásózni. Egyszerűen nincs rá szükségük.

Nem bántom Camilát. Óriási stylist team dolgozhatott rajta és ő rábólintott. Az iparágat bántom, ami hamis tükröt tart neki. A legnagyobb baj mégis az, hogy minket is megtéveszt. Torz ideát ad, ízlést facsar ki, tévútra vezet, átcímkéz és becsap. A stíluspszichológia a kispadra került. 

Legyen saját véleményünk, legyünk magabiztosak amikor kicsúszik a “hoppá, mi ez?” a szánkon. Legyél nyers, ha kell, legyél őszinte. A világnak nincs szüksége több megjátszásra. Most szó szerint meztelen a király, kimondom.

Ui.: ami valóban álomszép, az a Tiffany & Co. gyémántnyaklánca.

Kép: Kevin Mazur/Getty Images Hungary