Van, hogy nem különösebben foglalkozunk azzal, mit vegyünk fel reggel. Pláne, úgy, hogy mindenki szekrényében ott lapul egy farmernadrág. Ez az amit legtöbben viselnek, ha rossz kedvük van – derül ki egy 2012-es divatpszichológia vizsgálatból.

Száz nőt kérdeztek meg arról, hogy mit visel, amikor depressziósnak érzi magát és több mint a fele azt mondta, farmert. Ha boldognak, csak a harmaduk válaszatná. Hangulattól függ, igen.

Ugyanez igaz a bő felsőrészre is. Rossz hangulatban 57%-uk mondta, hogy bő felsőt viselne és csak 2 % (!) választaná, ha boldog. A megkérdezett nők azt is elárulták, hogy tízszer nagyobb valószínűséggel vennék fel kedvenc ruhájukat ha boldogok (62%), mint amikor nem azok (6%).

Vagyis az öltözködés és a hangulat közötti szoros kapcsolat arra utal, hogy ha rosszkedvűek vagyunk, olyan ruhát kellene felvenni, amit a jókedvvel társítunk még akkor is, ha rosszul indul a reggel.

A​z öltözködés nemcsak viselőjének hangulatát tükrözi és másoknak üzenet és de a jelenség visszafelé is működik. A vizsgálatban részt vevő nők közül sokan érezték úgy, hogy a viseletük megválasztásával  megváltoztathatják a hangulatukat. Ugye hogy van ereje az öltözködésnek?

A kiegészítők is sokat számíthatnak. A tanulmány megállapította, hogy kétszer annyi nő mondta azt, hogy ha boldog, szívesen venne fel kalapot és ötször annyi nő mondta (31%), hogy a kedvenc cipőjét viseli ha jókedvű, mint a rosszkedvűek (6%).

A tanulmány megállapította, hogy a “boldog” ruhák jól szabottak, alakformálóak és világos, színes és szép anyagokból készültek.​ ​Éppen ezek azok a tulajdonságok​ azok​, amik a farmerből hiányoznak​. ​A farmer nem mindig áll jól. Sokszor rosszul szabott és rosszul illeszkedik. A farmer jelezheti, hogy viselője nem törődött a megjelenésével. Csak felhúzta, mert kéznél volt. A depressziós emberek gyakran elveszítik érdeklődésüket a kinézetük iránt, nem akarnak feltűnni, elvész a kreativitás is. Így érthető az összefüggés a rosszkedv és a farmer viselése között.

Take home message: öltözhetünk egy jobb kedvért, de ehhez el kell dobni a farmert!

Forrás: Science News, Karen Pine – Happiness: it’s not in the jeans, March 8, 2012, University of Hertfordshire

https://www.sciencedaily.com/releases/2012/03/120308062537.htm