Mi nők, nagyon ügyesek vagyunk változás menedzselésben. Szeretek erről írni.

Mostanában kicsit sok és gyors a változás. A fene ebbe a járványba és vesztegzárba.

Van benne egy kosárnyi jóleső izgalom, mert van ránk kényszerített fejlődés és ölbe pottyant plusz idő, de ugyannyi szorongás is, mert az a kevés kontroll-illúzió is köddé vált.

Vagy úgy telik a nap, hogy ezer éves hagyományokat csíráztatunk újra vagy olyan fénysebesen robogunk a digitális jövő felé, hogy a hajunk is lobog bele.

Kovászolunk és kenyeret sütünk otthon. Virtuálisan is gyönyörű, képről is ínycsiklandozó, ahogy roppan a héj és foszlik a puhája. Legalább négy rozsos bucit, masnis kiflit, kövön dagasztott lapajkát és hamuban sült perecet lájkolok óránként. Le a kalappal minden őserő és teremtő alkotó előtt.

Home office-ozok, van távoli elérés a munkahelyi adatbázishoz, e-receptet írok, telekonferencián veszek részt, távterápiás protokollont dolgozunk ki, online meetingekhez kapcsolódnom. Én? Én! Múltkor a Microsoft Teams alkalmazáshoz nem tudtam regisztrálni. Annyira összekevertem a jelszavakat, hogy a privát microsoft fiókomat is sikerült zárolnom, mert hekker tevékenységnek minősültem. Szabályos szorongásos rohamot éltem át. Az a gondolat fészkelte bele magát tíz körömmel a limbikus rendszerem pánik-központjába, hogy nemcsak valóságban, de virtuálisan is elszigetelődök mindenkitől és tényleg egyedül maradok.

Virul a kert, vágjuk a füvet, extra palántáknak kapirgáljuk a magaságyást. Elővettük a nagyollót és megnyírtuk a kutyát. Kinyitottuk a zakatolós varrógépet és maszk szabásmintákat rajzolunk. Telefonon felhívjuk az idős nagynéniket és rég-nem-látott barátokat. Csomagot adunk fel postán. Spórolunk a zöldpaprikával és beosztjuk a joghurtot, hogy egy nappal később kelljen boltba menni. Könyvet olvasunk. Függöny mosás, ablak pucolás. Fénykép nézegető maraton, óriási sóhajokkal. Egymás haját festjük be. Rakottkrumpli, halrudacska és szilvásderelye az ebéd. Délután szunyókálunk.

A webkamera ideális helye szemmagasság. Ha telefon vagy a laptop az asztalon van és a fejem fölött még a plafon is látszik, nem jó. Nagyobb lesz a tokám, mint élőben. Kerítettem egy akkora dobozt, amire ha felrakom, épp remek. Ja, és kinyújtott kartávolságban legyen. A fény szemből jöjjön, lehetőség szerint szórt, természetes fény. Ne oldalról és főleg ne felülről. Fekete fotelben ne vegyünk fel sötétkék felsőt, mert eltűnünk. Láthatatlanná tévő köpeny élmény lesz belőle. A konferencia meetingen 3×4 cm-es kockák vagyunk, a rikító rúzs a legjobb ötlet és leggyorsabb megoldás, hogy látszódjunk. 

Elkeztem stíluspszichológia cikkeket olvasni.  A nő a pokolban is nő marad.

Kép: Instagram, @the.pinklemonade