Arról van szó, hogy nem mindeki szeret vagy tud piros rúzst viselni. Pontosabban ha felkenjük, nem mindenki kényelmes vele.  Máson annyira gyönyörű, de nekem nem áll jól. Ez nem én vagyok.

Átlagos stílustanácsadáson ezt elintézzük azzal, hogy megkeressük “te-pirosodat” és működni fog. Ez, drága barátnőim nem ilyen egyszerű. Nem csak az árnyalaton múlik. Közel sem. Ami egyébként a tavasznak a pipacs, nyárnak a málna, télnek a ferrari és ősznek a marhapörkölt.

Az öltözék – beleértve mindent, ami fizikailag rajtunk van és itt jön a rúzs is – valamilyen tudatos vagy tudattalan érzéssel tölt el bennünket. Hat ránk. Valamivé tesz. Felruház. Megváltoztat. Ezt a pszichológiai jelenséget nevezzük  “enclothed cognition”-nek.

Ha mikulásnak öltözöl, önkéntelenül dörmögő hangon beszélsz. Ha magassarkúban és hosszú szoknyában billegsz, kihúzod magad és így szólsz: óh, Mr. Darcy, ne merészelje összetörni a szívem. Ha halloween-kor boszorkány vagy, sátáni lesz a kacajod, kitoltod a púpod és bicegni kezdesz.

Ez nem én vagyok. Máson annyira gyönyörű, de nekem nem áll jól.

Mit mond a stíluspszichológia? Azt hogy nem csak az árnyalaton múlik. Kipróbálhatunk ezer színkendőt, ezer rúzst, a fura bizsergés ott marad a gyomrod körül. Tetszett, megvetted, de hazamész és nem nyúlsz hozzá, se holnap, se holnapután.

Mert a piros rúzstól díva leszel, ezt érzed. Így hat rád. Marylin Monroe szerű. Ettől lehet kényelmetlen. Mert ha te nem dívaként gondolsz magadra akkor az énképed ütközik azzal, amilyen érzést a piros rúzs okoz. Mert a felvett dolgok érzéseket okoznak. A piros rúzs is. Felismerhetőt vagy tudattalant. Ami abszolút lehet énidegen. Jelmez, ami nem te vagy. Karakter, amit nem tudsz felvenni.

Ez fontos: nem kell hogy mindig dívaként érezned magad, nem minden életszakaszunkban vagyunk dívák. Ott van bennünk, de lehet hogy aktuálisan hátul. Ez rendben van. Játszótéren, pancsivízben, ablakpucoláskor, pláne gödör alján vagy betegen: nem kell, hogy a díva legyen elöl. Ne érezd rosszul magad, ha minden üzenet erről szólj, hogy viselj piros rúzst, feldobja a napodat és ha van egy csöpp eszed jobb kedved lesz tőle. Nincs baj veled, ha nem működik. Majd máskor.

De ez is fontos: a piros rúzs díva csalogató, vagyis segít díva üzemmódba kapcsolni. Bátor, lenyűgöző, erős, magabiztos, feltűnő, nőies, fejedelmi leszel tőle. Nyomot hagysz. Emlékezni fognak rád. Ha ezt szeretnéd érezni és készen vagy rá, hajrá!

Minden amit felveszel hat rád, valamilyenné tesz. Enclothed cognition. Használjuk vagy kerüljük, csak legyen bennünk tudatosság. Ez is önismeret.

Fotó: @andreamrtonphotography

MUA: @petranagnes_beautyarchitect

rúzs: @lisaeldridgemakeup Velvet Morning