Ruháinkra megszokásból tárgyként gondolunk, de a valóság az, hogy az öltözék a test kiterjesztése. Nemcsak a külvilághoz kapcsolódunk vele, de el is választ attól. A ruha a határ az én és a nem-én között. Kiemel vagy véd, megmutat vagy eltakar, a ruha a második bőrünk.

Ahogy felöltözünk hat ránk, megváltoztat, tesz valamilyenné. Fordítva is igaz: ruhákkal üzenünk a szavak előtt: ki vagyok, hova tartok, hogy érzem magam.

Ezzel az interjú sorozattal az öltözködés erejét mutatom meg, ez a #MÁSODIKBŐRÜNK.

A tanítás – a klasszikus tudásátadáson kívül – sajátélményt, tehetséggongozást és mentorálást jelent.
Tanítványaimat, a Budapesti Divatiskola Styling szakos hallgatóit kérdeztem ruhásszekrényével való kapcsoltukról.

Bartha Kőrösi Edit 2017 novemberében nyitotta meg az Envy Fashion Gödöllőt. Az üzletet a saját elképzelésünk szerint alakították ki, csinosították, formázták. Kínálatukban elegáns, alkalmi ruhákat, szetteket találhattok.
Küldetésük, hogy megfelelő szakértelemmel, odafigyeléssel, szeretettel öltöztessenek minden betérőt, találják meg az a ruhát, ami nemcsak öltöztet, hanem elvarázsolja, királynővé emeli a viselőjét.

Milyen érzést adnak Neked a ruháid?

A ruhák fontos szerepet kaptak az életemben, amikor öt évvel ezelőtt átvettük egy női ruhabolt vezetését Gödöllőn, s azóta az elegáns ruhák a mindennapjaim részei lettek.

Munkám során igyekszem a legjobb tudásom szerint segíteni a hozzám ellátogató vásárlókat, hogy a legjobb, legelőnyösebb darabokat válasszák ki maguknak.

Sok pozitív visszajelzést kapok e téren.

Régebben is fontos volt számomra az öltözködés, a ruhák varázslatos világa, de nem volt bennem tudatosság. Azt viszont éreztem, hogy magabiztosabb, vonzóbb vagy éppen láthatatlan vagyok egy-egy szettben. Éreztem a külvilág eltérő reakcióit más-más ruhákban.

Általában az aznapi, reggeli hangulatomhoz választottam ruhát, sokszor praktikussági szempontok figyelembevételével.

Szeretnék ebben fejlődni, és tudatosabban használni a ruhákat a saját javamra. Többek között ezért íratkoztam be a Budapesti Divatiskola Stylist szakára.

Mi a kedvenc darabod és miért?

Nincs kedvenc darabom. Munkámból adódóan folyamatosan változik a “kedvenc” darabok sora.

Vannak azért többéves ruhák is a szekrényemben, amiket nagyon szeretek hordani. Őket lehet talán kedvencnek nevezni.

Van-e ruhadarabod, amihez különleges történet kapcsol?

A férjemmel sokat utaztunk az elmúlt évek során, mindenhol vásároltunk egy-egy felsőt, szoknyát, ruhát… Ezek különleges helyet foglalnak el a ruhatáramban, ha felveszem, megrohannak az emlékek az adott utazásról. Szeretem az ilyen, számomra egyedi értékekkel felruházott darabokat.

Üzen-e valamit a világnézetedről az öltözködésed?

​Sportosan elegáns stílusban érzem magam igazán komfortosan, de szeretném sokkal tudatosabban használni az öltözködést. Elsősorban saját egyedi stílusomat szeretném megtalálni, fejleszteni.

Hogy változtatta meg a karantén a viszonyodat az öltözködéssel?

Nagy változás nem történt az öltözködésemben. Az üzletben ez idő alatt is elegánsan fel kellett öltözni, az otthoni viselet fő szempontja pedig a kényelem volt, ahogy azóta is.

Üzletileg már jobban érezhető volt a karantén időszak. Sokan home office-ba kerültek, elmaradtak az elegáns ruhát igénylő rendezvények, ezért kevesen vásároltak új, csinos ruhákat.

De szerencsére ennek a negatív időszaknak is vége lett.

Mi volt a legnagyobb öltözködési bakid?

Ez érdekes kérdés, nem emlékszem egy konkrét bakira, arra viszont igen, hogy mennyire szerettem régen pl a katonai zöld + fekete kombinációt. Egy színtanácsadás során derült ki, hogy számomra ez abszolút nem megfelelő színpáros. A saját színeimet használva már nekem is feltűnt, hogy ezek a színek mennyire rosszul álltak, sápasztottak, szemben a jó színeimmel.

Ha alkatunknak, stílusunknak megfelelően megtaláljuk a saját ruhadarabjainkat, azoknak kiemelni kell viselőjét, nem pedig rontani az összképen.

Mit veszel legközelebb?

Nem tervezek vásárolni a közeljövőben, épp változásban vagyok, a meglévő ruhatáramat kell újragondolnom, szelektálnom.