Kire ne lenne igaz, hogy mindennek ellen tud állni, csak a kísértésnek nem?

Vagyis először akadálymentesítsd a környezetedet:

  1. Iratkozz le a hírlevekről.
  2. Üsd ki a hirdetéseket, a fodrásznál ne nézegess divatmagazint, ne gyűjtsd kuponokat.
  3. Töröld le a kütyüdről az app-okat, töröld a regisztrációidat. Az internet az impulzus vásárlás abszolút melegágya. Klikk-klikk, igaz? Legalább vesződni kelljen vele a visszaeséskor. Ha nyúlik az idő az adatok újrakitöltésével, a sürgető érzelmek halványodhatnak.
  4. Ne menj pláza és turi felé, intézd az ügyeidet máshol.
  5. Foglald el magad olyannal, ami örömet okoz: randizz, vedd fel a szálakat régi barátnőkkel. Barátkozz, írj naplót, köteleződj el feladatokban. Ásd bele magad a bőrápolásba. Szervezz partit, dekorálj. Rendezd át a lakást. Jelentkezz varrótanfolyamra. Selejtezz. Tegyél rendet a gardóbodban? Olvass utána, mi a stíluspszichológia. Ne maradjon egy perc üresjárat sem.

Ha nem megy egyszerre és nem akkora még a baj, lehetsz fokozatos:

  1. Bemehetsz a boltba, de pénz vagy bankkártya nélkül. Nézelődj, tapogass, tedd szépen vissza. Nem kell. Ha egy hét múlva is ott motoz a fejedben és legalább öt szettben látod magadon, tied lehet. Vagy tetesd félre holnapig. Kicsit a tied, de nem fogsz visszamenni, mert elmúlik az érzés. Addig legalább megnézed, hány ugyanilyen lóg otthon fogason.
  2. Tedd a virtuális kosaradba, de ne vedd meg. Egy hét múlva – amikor elmúlt a vágy, a rosszkedv, az unalom, a jutalmazás hangulat, az akármi -, ránézhetsz újra. Mert az érzés égi tünemény és közben kiderülhet, hogy mégis van sötét denim skinny flared farmered, nem kell a sokadik.
  3. Számold ki az ár/viselés arányt. Ha hordatlanul lógnak a szekrényben a ruhák, add össze az árat a cetlikről. Sokkold magad kicsit a számokkal, nem fog ártani.
  4. Legyél tudatos a vásárlásaidban: szerezz információt arról milyen szín, fazon áll jól, mi a kapszulagardrób, hogyan mentsd meg a földet, magadat, hogyan mosd, alakítsd át, honnan van az anyaga, ki tervezte, varrta, upcycling, re-used, csudi kis közösségek vannak, nem leszel egyedül.

És végül, foglalkozz a lelkeddel:

  1. Mit jelent számodra a túlvásárlás, mit helyettesít? Azonosítsd magadban az érzést és a hozzá tartozó koreográfiát. Tudatosan figyeld magad és állj le az első tánclépés után.

Plusz tipp, ha nem működik semmi, pedig odateszed magad:

  1. Ne ostorozd magad, ha nem megy egyedül. Csak bánatos leszel és megint a boltban találod magad vígaszért. Menj el terápiába. Én mondom, mindekinek van batyuja, de csak a bátrak mernek belenézni. Drága? Nem annyira, mint a túlköltés. És kitölti a szabadidődet, elfoglalja a gondolataidat, más fénybe helyezi a rossz érzéseidet. Gyerünk!

Elhatározni egyszerű, csak nehéz. Nekifogni, lebontani egy rögzült szokást, amikor a társadalom azt sugallja, az a boldog aki birtokol, drága Hölgyek, ez tiszteletreméltó.

Hogy ki a kóros vásárló, a Boltkórosok 1. blogbejegyzésben írok róla.

Hogy mi a kóros vásárlás lélektana, olvass bele a Boltkórosok 2. blogbejegyzésbe.

 

 

Forrás: dr. Jennifer Baumgartner – You Are What You Wear
Kép: Pinterest