Ruháinkra megszokásból tárgyként gondolunk, de a valóság az, hogy az öltözék a test kiterjesztése. Nemcsak a külvilághoz kapcsolódunk vele, de el is választ attól. A ruha a határ az én és a nem-én között. Kiemel vagy véd, megmutat vagy eltakar, a ruha a második bőrünk.

Ahogy felöltözünk hat ránk, megváltoztat, tesz valamilyenné. Fordítva is igaz: ruhákkal üzenünk a szavak előtt: ki vagyok, hova tartok, hogy érzem magam.

Ezzel az interjú sorozattal az öltözködés erejét mutatom meg, ez a #MÁSODIKBŐRÜNK.

Az első vendégem ki lehetne más, mint Kovács “Yurkov” Orsi, akit a ruhásszekrényével való kapcsolatáról kérdezek.

Érzelmi szálak fűznek hozzá: ő tanította nekem a szakma fortélyait. Imprinting elmélet a gyakorlatban.
Orsi a stílustanácsadó közösség megkerülhetetlen alakja:  tréningek, előadások, on-line kurzusok, stílus klub, könyv, tanítványok hada és  többezres követőtábor jellemzi útját.

Szerényen mégis azt állítja:  “Köztem és a tökéletes nő között egyetlen különbség van: én létezem, ő nem. “

Orsi, milyen érzést adnak Neked a ruháid?

Kivételes a kapcsolatom a ruháimmal. Mélyen hiszem, hogy minden darabban ott van az adott napom érzéseinek energetikája, az élményeim, az aznapi összes szívverésem, ezért úgy gondolom, hogy minden egyes darabnak különleges varázsereje van, ami folyamatosan töltődik. Éppen ezért kifejezetten figyelek arra, hogy jó élményben részesítsem őket a napjaim során, hiszen éveken keresztül viselem őket. Volt ellenkező példa is: amikor valami váratlan rossz, és emlékezetes esemény történt velem egy ruhadarabban, azt később már nehezebben vettem fel. Gondoljatok bolondnak, de én még beszélek is hozzájuk, és nem csak tisztítóban és mosógépben tisztítom őket, hanem energetikailag is. Remélem ezzel nem ijesztem meg az olvasókat 🙂

Mi a kedvenc darabod és miért?

A kedvenc darab egy állandó változó nálam, függ az adott életszakaszomtól, adott személyiségemtől, van olyan hogy egy kedvenc darab egyszer csak nem lesz többé kedvenc, majd 3-4 év múlva újra kedvenccé válik. Mitől kedvenc egy kedvenc? Attól, hogy emel. Nem csak rajtam van, hanem egy különleges szimbiózisban tudjuk eltölteni a napunkat. 

Van-e ruhadarabod, amihez különleges történet kapcsol?

Van, van, a kedvenc Yurkov szoknyám. Talán az olvasó is találkozott már az ikonikus Yurkov csíkos szoknyával, ez egy nagyon erős anyagból készül, “A” vonalú, és midi hosszúságú. Ez az anyag sokáig csak textilként volt mellettem, és nem tudtam mit kellene belőle készíttetni. Aztán eszembe jutott, hogy ebből az anyagból mindent, csak épp nem szoknyát készítenének. Így jött az ötlet, hogy kipróbálom szoknyaként. Elkészítettük, és amikor először meglátták rajtam, azonnal levásárolták rólam! Ezzel el is kezdődött töretlen sikere. A mai napig az egyik kedvenc darabom, bár mindig egy új darabot kell készíttetnem, mert azóta is mindig levásárolják rólam, ha viselem 🙂

Üzen-e valamit az öltözködésed a világnézetedről, elveidről?

Mindenképpen. Nem csak enyém, mindenkié. Mindannyian mesélünk magunkról a megjelenésünkkel. Avatottabb szem, mint a tied is Niki, még azt is látja, hogy milyen típusú történet áll egy-egy megjelenés mögött. Mindannyian elmeséljük, hogy aznap hogyan érezzük magunkat, milyen az önbizalmunk, milyen a viszonyunk a nőiességünkhöz. És mesélünk a múltunkról is… Én azt szeretem a tudatos öltözködésben, hogy megengedi azt, hogy ha el akarunk bújni, akkor azt stílusosan tegyük, és ha épp végig akarjuk ragyogni a napunkat, akkor azt is megtehetjük. 

Hogy változtatta meg a karantén a viszonyodat az öltözködéssel?

Egy picit lazított rajtam, és ezzel kitágította a személyes világomat. Én nagyon szeretem a decens, elegáns stílust, és épp itt volt az ideje, hogy a lazább darabok is beköltözzenek hozzám. Vallom, hogy az elegáns ruha a gondolkodást is elegánssá teszi, a laza ruha a gondolkozáson is lazít, a kettő egyvelege pedig egy különleges látásmódot ad.

Mi volt a legnagyobb öltözködési bakid? 

Ohh nem is tudok választani a sok közül! Talán amikor egyszer egy sporteseményre magassarkúban mentem. Azóta MINDIG van nálam váltócipő! 

Mit veszel legközelebb? 

Turis darabot. Ugyanis eldöntöttem, hogy 2022-ben, ha új darabot szeretnék, akkor azt vintage boltban fogom beszerezni, és ezzel új életet adok egy ruhadarabnak. Aprócska döntés, aprócska lépés, mégis jó érzés a környezetünkért tenni egy ilyen parányi dolgot.

Orsi, köszönöm szépen!

xoxo