Ruháinkra megszokásból tárgyként gondolunk, de a valóság az, hogy az öltözék a test kiterjesztése. Nemcsak a külvilághoz kapcsolódunk vele, de el is választ attól. A ruha a határ az én és a nem-én között. Kiemel vagy véd, megmutat vagy eltakar, a ruha a második bőrünk.

Ahogy felöltözünk hat ránk, megváltoztat, tesz valamilyenné. Fordítva is igaz: ruhákkal üzenünk a szavak előtt: ki vagyok, hova tartok, hogy érzem magam.

Ezzel az interjú sorozattal az öltözködés erejét mutatom meg, ez a #MÁSODIKBŐRÜNK.

Vendégem Márton Andrea, fényképész, akinek a fotóin hercegnő lesz mindenki. Hogy csinálja? Hangulatos stúdiók, egy-két bemelegítő póz és lassan megjön a kedved hogy termékenységi táncot lejtsél. Ebből Andi elkap egy pillanatot és amikor találkozol magaddal az objektív nézőkéjén, a szád is tátva marad: Ki. Ez. A. Gyönyörűség?

Andi ízig-vérig ösztönös, sőt nagybetűs nő. Honnan tudom? Amikor visszaküldte a elküldte a válaszait, mentegetőzéssel kezdte: “Hát… nem lettem túl érdekes, ráadásul nem kimondottan a ruhákról szól…”

De, drága Andi, nagyon érdekes lettél, mert pontosan a lényegre érzel rá: a ruhák nem ruhák, nem tőlünk független tárgyak. A ruhák mi vagyunk. Tőlünk lesz valami. Aki a ruháiról mesél, az magáról mesél. Épp mint Te. A ruhák érzéseket, élményt adnak. Korszakokon visznek át. Egy estén vagy egy életen, nem mindegy? Te tűpontosan erről írtál.

Milyen érzést adnak Neked a ruháid?

Használom őket … a legjobb dologra jók: nőnek lenni. Néha takarnak, néha kiemelnek. Mostanában már gyakrabb a takarás.

Mi a kedvenc darabod és miért?

Nagyon nehéz öltözködnöm, mert dolgozni is úgy járok, ahogy utána elmegyek bárhová, program, vendégség, közért… stb., azaz nem öltözöm át napközben. A munkám pedig gyakran kifejezetten tornagyakorlatok sorozata. Leguggolok, létrára állok, de a lehasalás sem áll tőlem távol egy-egy jó fotó kedvééért. Épp ezért egyszerre öltözködöm lazán, kényelmesen és elegánsan is. Kedvenc darabom a bakancs. Vagány és könnyű hozzá öltözködni.Tavasz, nyár, tél… na jó nyáron azért átváltok egy fehér sportcipőre, mert akár a bakancshoz, ahhoz is szinte minden passzol.

Van-e ruhadarabod, amihez különleges történet kapcsol?

Igazán nincs és ennek oka, hogy nincs idejük nálam megöregedni vagy belakni magukat a szekrényembe. Hihetetlen gyorsan váltok. Hízok-fogyok folyamatosan és mindig újakat szerzek be. Olyan tipikus nő vagyok, aki ha rossz kedve van beveszi magát egy-két ruhaboltba, nagy szatyorral megy haza, persze azonnal megbánva, hogy sokat vett, de mégis jobb kedvűen.

Üzen-e valamit a világnézetedről, elveidről az öltözködésed?  

Talán ezt nagyképűség lenne kijelenteni, de az biztos, hogy kis átalakítással fél órán belül bombacsaj lehetsz, de egy-két napos otthoni retusálás is meghozza a nem kívánt hatást 😀

Gyakran elég egy fodrász, jó smink, egy új ruha vagy akár a régi is csak az olyan legyen, ami érzed, hogy ez most más, feldob, kiemel és gyönyörű vagy aznap benne.

Az biztos, hogy anyukám egyszer azt mondta, az utcára mindig úgy menj ki, hogy az első sarkon szembe jöhet a nagy Ő. Ezért  – még ha találkozás már meg is történt -, mégis mindig igyekszem szépen felöltözni.

A melegítőnacis csak-elugrom-a-piacra nem az én műfajom, próbáltam. Megvettem a legdrágábbat, amit aznap láttam, hátha az bejön… nagyon megbántam, sosincs rajtam 😀

Hogy változtatta meg a karantén a viszonyodat az öltözködéssel?

Alapvetően nem változott. A munkámat szerencsére nem lehet home office-ban végezni –  kivéve a retusálást -, így az életem ha nem is pont olyan, mint előtte, de nagyon hasonló.

Az internetes ruha rendelés sem az én műfajom. Muszáj látni és megszeretni, megfogdosni, felvenni, én így vásárolok továbbra is. Élvezem a lazább, nem tömött plázákat. A lezárások előtt, amikor már nagyon kevesen voltak, úgy éreztem, értem tartanak nyitva.

Mi volt a legnagyobb öltözködési bakid?

16 éves voltam és kötöttem magamnak egy pulcsit. Állati jó pulcsi lett, de nyár közepe volt. Egy buliba voltam hivatalos és úgy döntöttem felveszem, mert nagyon szexinek éreztem magam benne. Életemben nem szenvedtem úgy a melegtől, mint akkor. Ráadásul nagyon gázul nézhettem ki benne a nyár közepén. Emlékezetes buli volt.

Mit veszel legközelebb?

Lássuk csak, múlt héten vettem felsőket, akkor most alsók jönnek. Vagyis bármit, ami elém ugrik és feldob és szépnek érezhetem benne magam akár csak egy program erejéig is.

Van egy kedvenc olasz kis boltocskám, ott hamarosan szólnak, hogy jön a következő új áru, muszáj lesz meglátogatnom!

Andi, köszönöm szépen!