A stílustanácsadás nem ítélet. Nem azt jelenti, hogy mostantól fogva ezt vagy azt nem vehetsz fel, ez vagy az áll csak jól. Nem tiltótáblát kapsz, nem korlátok közé szorítunk. Ellenkezőleg.

A stílustanácsadás információ szerzés magadról. Az információ pedig hatalom. A stílustanácsadás után erősebb leszel. Magabiztos. Egyszerre bőviti ki a tered és egyszerűsíti le az életed.

Néhány évvel ezelőtt elmentem én is stílustanácsadásra. Hetekig hullámzott a lelkem utána. Kaptam sok információt, de sok tiltótáblát is. Nagyon sajnálom azokat a ruháimat, amiket akkor, annak hatására elajándékoztam. Ma már tudom, hogyan csavarnék rajtuk egyet, hogy a társulat tagjai maradhassanak. Óriási tanulság volt. Én máshogy szeretném csinálni. Kinyitni akarlak, nem bezárni.

Ha a színeidet válaszod és azt a szabást ami jól áll, egyszerű dolgod lesz. Ha meg más tetszik, (kivel ne fordulna elő) akkor tudni fogod, hogy vagy mivel vedd fel, hogy az ne ellened, hanem neked dolgozzon.

Mondok egy példát. A világoskék-világoszöld párosítás nem az én színem, de van egy álomszabású – álom anyagú palazzo nadrágom ezzel a mintával. Ha a két szín a fejemben összekutyulom és a nadrágot türkisz felsővel veszem fel, bingó!

Mondok másik példát. Van olyan nadrágom, ami a lábszárközép és boka között ér. Ha a fent a felsőt ráhúzom és lapos sarkúval veszem fel, nagyon rövid lábat csinálok magamnak és elkeseredek. Ha viszont betűröm a felsőrészt és a cípő hegyesorrú nude, akkor olyan hosszúnak látszik benne a lábam, hogy a Gucci mindjárt levelet küld, hogy lennék-e az új overfifty modellje. (Persze, hogy lennék.)

Van aki megmarad az örök harcban és innovációban, hogy a nem-szín és a nem-fazon darabokat hogy szelidítse magához. Többen lesznek olyanok, akik belesimulnak a színeikbe és a formájukba, mert erőlködés nélkül szép. Mert abban ragyognak. Aztán ingázunk a két megoldás között, nem? De tudatos ingázás lesz, nem hánykolódás. Nagy a különbség. 

Utóirat: a cím szándékosan áthallásos, a földön minden szín és minden ember egyformán számít. Sokkal több bennünk a közös, mint a különbség. Mindannyian ugyanazt szeretnénk: hogy észrevegyenek bennünket. És meghallják, amit mondunk. Minden innen indul. Minden. Műtőben álltam hosszú éveken át, altattam, dolgoztam, figyeltem ahogy a sebész dolgozik. A bőr alatt egy milliméterrel olyan egyformák vagyunk, hogy magamat sem ismerném fel. Mindenünk egyforma. Mindenünket láttam. A Csodapatika blog vagy a GardróbTerápia koncepció ezt célozza. Ami közös minden nőben. Hogy észrevegyenek bennünket. És meghallják, amit mondunk.

Kép: Sephora