Ruháinkra megszokásból tárgyként gondolunk, de a valóság az, hogy az öltözék a test kiterjesztése. Nemcsak a külvilághoz kapcsolódunk vele, de el is választ attól. A ruha a határ az én és a nem-én között. Kiemel vagy véd, megmutat vagy eltakar, a ruha a második bőrünk.

Ahogy felöltözünk hat ránk, megváltoztat, tesz valamilyenné. Fordítva is igaz: ruhákkal üzenünk a szavak előtt: ki vagyok, hova tartok, hogy érzem magam.

Ezzel az interjú sorozattal az öltözködés erejét mutatom meg, ez a #MÁSODIKBŐRÜNK.

A tanítás – a klasszikus tudásátadáson kívül – sajátélményt, tehetséggongozást és mentorálást jelent.
Tanítványaimat, a Budapesti Divatiskola Styling szakos hallgatóit kérdeztem ruhásszekrényével való kapcsoltukról.

A divat Petruska Laura életéhez tartozik, ezért tanul stylistnak. Figyeli az adott trendeket, próbál divatosan öltözködni, miközben kísérletezik a önmagával és a ruhákkal. Kedvenc idézete: ,,A stílus az egyik módja annak, hogy elmondd ki vagy, anélkül, hogy megszólalnál.” (Rachel Zoe)

Milyen érzést adnak Neked a ruháid?

Kettős érzéssel tölt el: egyszerre vagyok boldog a ruhatárammal, de ehhez egy adag frusztráltság társul, mivel mindig azt érzem, hogy ezt a sok jó holmit nem hordom eleget, nem használom ki eléggé. Egy nap szinte többször is átöltöznék!

Mi a kedvenc darabod és miért?

Ha muszáj kiemelnem egyet (ami nagyon nehéz mert rengeteg kedvencem van), akkor ezt a remek szőrme kabátot említeném, mert szemérmetlenül olcsón beszereztem be másodkézből az internetről. Puha, izgalmas, komoly, klasszikus. Azt hiszem örök darab lesz belőle.

Van-e ruhadarabod, amihez különleges történet kapcsol?

Van egy fekete csipkeruhám, rám szabtak még a szalagavatómra. Csak azon az egy alkalmon volt rajtam. Ha egy ruha kifejezetten valakire van szabva, ha pontosan követi az alakját, ha a ruha tökéletes lenyomata annak, aki vagyok, az az érzés semmi máshoz nem hasonlítható: egy van belőle, mint ahogy belőlem is, ettől különleges.

Üzen-e valamit a világnézetedről az öltözködésed?

Girl power, szabadság.: Ne foglalkozz azzal, hogy ki mit gondol, bátran viseld azt a ruhát ami Téged boldoggá tesz és amiben önmagad vagy!

Hogy változtatta meg a karantén a viszonyodat az öltözködéssel?

Nekem is sokkal több melegítőszettel lett gazdagabb a gardróbom és előszeretettel hordom is őket. Nemcsak otthon, ha ide-oda elugrom, be tudom építeni őket az utcai viseletembe is. Kreatívan, fiatalosan, szabadon hordom, ami jól esik és örömet ad. A kényelem is szempont, hozzá tartozik a kötetlenséghez.

Mi volt a legnagyobb öltözködési bakid?

Konkrét nagy baki szerencsére sosem volt, de egy kis baki eszembe jut. Még általános iskolás koromban az osztályfotózásra egy lila nadrágba mentem el világos rózsaszín converse-el párosítva. Utólag megállapítottam, hogy ez nem volt túl előnyös. Kilógtam a sorból és kényelmetlen volt, emlékszem. Ma már nevetek rajta, a lila a rózsaszínnel most már trend. És a sorból kilógással sincs már baj. Szeretem hogy változom és ragaszkodom is hozzá, hogy megéljem a változásaimat.

Mit veszel legközelebb?

Fekete bőr térdcsizma van tervben. Télen szerintem a gardróbok egyik alap darabja.