Ruháinkra megszokásból tárgyként gondolunk, de a valóság az, hogy az öltözék a test kiterjesztése. Nemcsak a külvilághoz kapcsolódunk vele, de el is választ attól. A ruha a határ az én és a nem-én között. Kiemel vagy véd, megmutat vagy eltakar, a ruha a második bőrünk.

Ahogy felöltözünk hat ránk, megváltoztat, tesz valamilyenné. Fordítva is igaz: ruhákkal üzenünk a szavak előtt: ki vagyok, hova tartok, hogy érzem magam.

Ezzel az interjú sorozattal az öltözködés erejét mutatom meg, ez a #MÁSODIKBŐRÜNK.

A tanítás – a klasszikus tudásátadáson kívül – sajátélményt, tehetséggongozást és mentorálást jelent.
Tanítványaimat, a Budapesti Divatiskola Styling szakos hallgatóit kérdeztem ruhásszekrényével való kapcsoltukról.

Szél Anna Hella vagyok, birkózó és mellette a divat szerelmese. Természetesen, mint sok embernek, nekem is van egy mondatom, ami szerint cselekszem a mindennapjaimban. 

“NO ONE IS YOU AND THAT IS YOUR POWER“.

Az egyéniségünk az, ami megkülönböztet minket egymástól. Ha a #másodikbőrünk A RUHA, akkor fejezzük ki vele a saját erőnket. 

Milyen érzést adnak Neked a ruháid?

Számomra ez egy kapcsolódás. Az, hogy milyen érzést adnak a ruháim, az éppen, abban a pillanatban megélt lelki állapotomtól függ. Van mikor boldogsággal töltenek el és van mikor szomorúságot okoznak. A pozitív, hogy a ruháim alkalmazkodnak hozzám és nem én hozzájuk. 

Mi a kedvenc darabod és miért?

​Egy színes szörme kabát rabolta el a szívem. Régen vásároltam, de azóta örök szerelem. Mikor haza vittem és büszkén mutattam a családnak, milyen kincset találtam, azt mondták úgy nézek ki benne, mint szörnyella de frász. Én ezt bóknak vettem, hisz szörnyellából is egy van. Tehát EGYEDI, lehetek benne. 

Van-e ruhadarabod, amihez különleges történet kapcsol?

Említettem, hogy sportoló vagyok. Ezáltal sok sportruházatom is van. Még 11-12 évesen nyertem egy rangos versenyt fiúk között és ez akkora büszkeséggel töltött el, hogy azóta is örzöm azt a fekete sport toppot, amit akkor viseltem.

Üzen-e valamit a világnézetedről az öltözködésed?

Határozottan igen. A világnézetem egy része, hogy többre megyünk azzal, ha nem mások véleménye alapján hozzuk a döntéseinket. Az öltözködésem során sem veszem számításba, hogy ugyan majd, mit gondolnak mások.

 

​Hogy változtatta meg a karantén a viszonyodat az öltözködéssel?

Az emberek többségével ellentétben, nekem nem hozott az életembe óriási változást a karantén időszak. Az eddigi életem nagy részét edzőtáborokban töltöttem és töltöm is. Ott mindig a kényelem a fő cél. Talán, amit még is ki tudok emeleni, hogy jobban értékelem azóta, azokat a pillanatokat, mikor igazán ki lehet öltözni. Általában meg is adom a módját.

Mi volt a legnagyobb öltözködési bakid?

Talán nem öltözködési baki, de én úgy tekintek rá. Általános iskolás koromban, olyan közel volt az iskola, a lakásunkhoz, hogy mikor késve keltem fel, képes voltam pizsamába menni.

Mit veszel legközelebb?

Régebben annyira nem szerettem a sportcipőket, de most nagyon megtetszett a Nike Dunk. Jön a tavasz is, úgyhogy ez a bakancslistámon a következő.